HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

Zamansız Zarafetin Sırları

01-06-2022 14:57
Zamansız Zarafetin Sırları

ZAMANSIZ ZARAFET

Zamansız tasarım kavramı nedir? Nereden yola çıkılmalı, hangi malzemeler kullanılmalı, nasıl bir tasarım dili olmalı sorularınızı duyar gibiyiz.

Öyleyse anlatmaya başlayalım…

Zamansız tasarım modanın farklı dalgalanmalarından etkilenmez. Ne avangard,ne çok süslü ve zengindir. Aslında, zamansız dekor bu trendlere direnir. Zamansız tasarım  sade, basit ve sofistike bir yapıdan oluşur.

 Bu tarz, son derece işlevsel olacak şekilde tasarlanır. Ancak gösterişsiz ve sıkıcı değildir.

Zamansız tarzınız ince, uyarlanabilir bir zevk ürünüdür ve sonsuzdur.

 Hem mekanına hem de çevresine ait bir stil oluşturarak tükenmeden varlığını korur.

Örneğin;

Minimalist, pürüzsüz yüzeyler, hem ahşap hem metal içeren trend ötesi ilkeler ışığında tasarlanan ürünler günümüz ve gelecekte var olmaya devam edecektir.

Oturduğunuz sandalyenin, insan varoluşunun başlangıcına kadar uzanan sürekli gelişen bir tasarımın parçası olduğunu unutmak kolaydır. Mobilya tasarımı, ilk insanın oturacak bir yere ya da aletlerini saklamak için bir rafa ihtiyaç duymasından bu yana yaşamın gerekli bir parçası olmuştur.

1900’lere birkaç bin yıl ileri sarıldığında, 20. yüzyılın neden mobilya tasarımı için ayrılmaz bir dönem olduğunu görmek kolaydır. Önde gelen birkaç kişinin dikkatli ve yaratıcı vizyonu sayesinde, mobilya tasarımcıları geçtiğimiz 100 yılda mobilyaların sadece pratik bir formdan daha fazlası haline gelmesini sağlamıştır…

Modanın zamansız markalarından ve imza ürünlerinden örmekler verirsek;

 Chanel Tweet ceket , Hermés Birkin çanta ,Armani Takım elbise , Louis Vuitton Monogram valiz ,Cartier Panthere yüzük…

Tasarım dünyasının yıldızlarını oluşturan bu isimlere hemen herkes aşinadır. “Zamansız Parçalar“ adı altında korunmaya alınmış tasarımlar daima arzulanıp, ait olduğu markaya her daim değer katar.

Değerini katlayarak zaman içindeki yolculuğuna devam edebilmiş “Zamansız Tasarımlar” oluşup yıkılan trendlerden etkilenmeyen , kişide ‘trend üstü’ bir hissiyat yaratan oluşumlar ortaya çıkarır. Bunun için aranan en büyük özellikler ise şüphesiz ürünün kusursuz ve özgün tasarımıdır.

Ancak bunun için tek başına estetik yeterli değildir. Öyle ki , zamansız ürün fonksiyonel olarak da zamanın testinden alının akı ile çıkmış olmalı ve her dönemin ihtiyaçlarına uygun kullanım rahatlığı içermelidir.

Hepimizin aşina olduğu geçmişten günümüze varlığını sürdüren parçalara birkaç örnek verelim…

https://www.oggusto.com/UserFiles/Image/images/Kasim2021/burbberry-1973.jpg

Burberry 1973 Birinci Dünya Savaşı’nda siperdeki askerleri yağmurdan korurken hareket etmeyi de engellemeyen uzun kesimli, dik yakalı ceketler Thomas Burberry’nin 1879 yılında ürettiği gabardin kumaşla birleşince tarihe geçti. Hem su geçirmeyen hem nefes alan gabardin kumaşla tasarlanan, ilhamını cephedeki subaylardan alan bu ceketler bugün zamansız ve stil sahibi parçalardan biri olarak akıllara geliyor.

Chesterfield Kanepe

cupon-dortlu-koltuk-4

Tarihte ilk kez yorgan yapımında kullanılan kapitone işlemi iç dolgu ve kumaşı bir arada tutmak amacıyla kullanılırken zaman içerisinde ürünün kullanım ömrünü de uzatan bu uygulama tekstilin birçok farklı alanında estetik değere dönüşmüştür. Daha sonraları deri döşeme kanepe üzerine eşit aralıklarla düğme dikilerek oluşturulan bu yenilik, sonraki yıllarda Chesterfield kanepenin tanımı haline gelmiştir ve zaman içerisinde özgün yorumlar ile popülerliğini yitirmeden ikonlaşmıştır. Chester koltuk 1600'lü yıllarda ilk defa İngiltere'nin pazar kasabası olarak da bilinen Chesterfield'de Lord Chesterfield olarak bilinen İngiliz devlet adamı Phillip Dormer Stanhope Chesterfield tarafından yaptırılmıştır ve zamansız ürünlerin en belirgin örneklerindendir.

Biraz da zaman ötesi renklerden bahsedelim…

Hepimizin bildiği gibi moda sürekli değişiyor. Renkler, formlar hiç durmadan hareket ediyor. Dekorasyon da bu sisteme ayak uyduruyor. Tüm bu hareketlilik ve hıza, hiçbir zaman yenilmeyen bir kombinasyon var. Renksizliğin renkleri; siyah ve beyaz...

Beyaz tüm zamanların vazgeçilmezi... Özellikle de kanepe ve koltuklarda. Oldukça zor kullanılmasına rağmen, zarif duruşu, ferah görünüşü ve uyum kolaylığı ile tercih ediliyor. Beyaz oturma gruplarının en güzel kombinasyonlarından biri de, cam yüzeyli sehpalar. Siyah boyalı cam bir sehpa, beyaz kanepenin önünde, oldukça şık duruyor. Duvarlarınızı süsleyebilecek siyah-beyaz fotoğrafla ya da tablolar da ortama son rötuşu atıyor.

Konstrast oluşturmak aslında çok basit…

Yaşadığınız mekânın duvar ve zeminine koyu renkler hakimse, mobilyaları özellikle de kanepe ve koltuk gibi oturma gruplarını açık tonlarda seçmekte fayda var. Tüm bu yalınlığın yanında, masif ahşap seperatör, tablo, aksesuvar gibi seçimlerinizde renk kredinizi rahatça kullanabilirsiniz.


Yatak odalarınızda da aynı yalınlığı ve zerafeti yakalayabilirsiniz: Koyu renk duvarlar, açık tonda bir lambri, gizli aydınlatma, yatak başı, bazasının kontrastı, zeminde de siyaha yakın koyuluktaki bir halı, çok keyifli bir mekân yaratmanızı sağlayabilir.

Bunun yanında  zamansız kavramının içine aldığı sıcak  tonlamalar vardır. Bunlardan bazıları  bej , kahvenin tonları ,bordo gibi renklerin pirinç detaylarla birleşmesidir.

Ayrıca doğal taşlarda da siyah , kahve , beyaz ve bej tonları kullanarak zamansız bir ambiyans yaratmak oldukça etkili olacaktır. 

C:\Users\NDESIGN\AppData\Local\Microsoft\Windows\INetCache\Content.Word\e8eda21b7bb36a9f81b3cdc5d2a9634c.jpg     https://i.pinimg.com/564x/5d/fa/1a/5dfa1a85b89c635d7185632042b8dbb4.jpg    

                                                                                                 

Zamansız araçlar denilince akla ilk gelenler… 

Porsche 911 , Mercedes 300 SL , Chris Craft tekne…

ikonik araba

Porsche 911 ,Daha önce üç basamaklı sayıların tamamını ortasında sıfır ile kaydeden Peugeot sayesinde, orijinal Porsche 901'in adı değişerek 911 oldu ve onunla birlikte 1963'te dünyanın en ünlü ve hemen tanınan spor arabası hayat buldu.

İkonik tasarım ve teknolojinin arkadan motorlu şaheseri olan otomobilin özü yarım yüzyıldır değişmedi. Yıllardır tartışmalar bugüne kadar arabanın arkasına monte edilmiş bir motorun çalışmaması gerektiğini savunuyor ancak bu arabada işe yaradığını kanıtlıyor. 

Mercedes-Benz 300 SL Gullwing (Martı Kanat)

Chris-Craft tekneleri, 13 yaşındaki Christopher Columbus Smith’in ilk tahta ördek avı teknesini inşa ettiği 1874 yılına dayanmaktadır. 

1930’da Chris-Craft dünyanın en büyük maun motorlu tekne üreticisi haline geldi. Klasik bir gemi yapımcısının kısa tarihinin bu ikinci bölümü, 1930’dan günümüze kadar olan dönemi kapsamaktadır.

Chris-Craft tekneleri, en kaliteli maundan yapılmış en iyi tekneler olmakla kalmayıp aynı zamanda kullanımı da kolaydı. Günün “ünlüleri” arasında Chris-Craft’a sahip olmak norm haline geldi…

Buradan güzel bir geçişle desenlerde yolculuğa çıkmaya ne dersiniz?..

Zamansız desenlerin belki de en eski tarihe sahip olanı EKOSE 

EKOSE DESENİNİN TARİHİ: HIGHLANDS

C:\Users\NDESIGN\AppData\Local\Microsoft\Windows\INetCache\Content.Word\8Aralik.jpg

Ekose, günümüzde İskoçya’nın kültürel bir simgesi olarak kabul edilse de ilk üretildiği zamanlarda bu desenin ne belirli bir adı ne de sembolik bir anlamı vardı. Tüm ekose kumaşlar yerel halk tarafından elde dokunarak üretiliyor ve yine yalnızca bölge halkı tarafından giyiliyordu. Tüm bunlar 18. yüzyılda değişmeye başladı ve tüm dünyaya yayıldı...

Artık sadece giyim ve moda sektöründe değil dekorasyonda da karşımıza çıkmaya başladı…

Bu deseni zamansız kılan en önemli detay ise ahşap ile yakaladığı muhteşem uyum diyebiliriz.. Farklı renklerdeki ekose desenleri ahşap mobilyalarla kombinleyerek çeşitli dekorasyon stillerine kolayca ayak uydurulabilir..

images

Yaşam alanlarında zamansız ekose şıklığı 

Dar yüzeylerde ekose desenlerin kullanımı oldukça kolaydır. Dekorasyon ile uyumlu renk tonlarını içinde barındıran bir ekose desenini tercih ederek harika bir tarz oluşturabilirsin. Ancak, koltuk ve kanepe gibi daha geniş yüzeylerde ekose deseni kullanmak için bazı püf noktalarını bilmelisin. Mesela, beyaz zeminli bir salonda rengarenk ekose desenli chester koltuk modellerine yer verebilirsin. Bu koltuğu dekorasyonun odak noktası haline getirerek diğer dekorasyon elemanlarında daha sade seçimler yapabilirsin. Ahşap zeminlerde ise siyah beyaz ekose desenli berjerlerle otantik bir hava yaratabilirsin. Klasik tarza uygun olarak tasarlanmış ahşap iskeletli modellerde pastel tonlardaki ekose kumaşlarla retro etkisi oluşturabilirsin.

Zamansız desenlerin yeni nesil örneği Kazayağı  …

80’li yılların modası olan  kazayağı deseni geniş renk yelpazesi ve geniş kullanım alanları ile günümüze kadar etkisini sürdürmeye devam ediyor. Mobilya döşemelerinden perdelere, halılardan duvarlara, aydınlatmalardan dekorasyon aksesuarlarına kadar uzanan her yerde, kazayağı deseni iddialı tarzıyla kendini gösteriyor. Günümüz dekorasyonuna modernize olarak dönüş yapan kazayağı, renklerine yeni renkler ekledi ve her renk ile uyum sağlayarak modern bir tarz yarattı. Üstelik, uygulandığı klasik tarz dekorasyonlara da modern bir havaya katması onu oldukça popüler yaptı. 

minik-kaz-ayagi-desenli-keten-dosemelik-kumas-8-1280x960




Kazayağı deseninin, iç dekorasyon da kullanım alanları oldukça geniş bir yelpazeye sahip…

Mobilya döşemesi, Perde ve storlar, Halı, kilim , paspaslar Duvar kağıdı, Aydınlatma, Runner, peçete, masa örtüsü, , Banyo ve mutfak dekorasyon ürünlerinde kullanılarak evinize zamansız bir ambiyans katabilirsiniz.

Kazayağı modasına uygun dekorasyon önerilerine gelirsek;

* Koltukların döşemesinin tamamını kazayağı düşünüyorsanız, küçük ebatlı desenleri kullanmalısınız. 

* Koltukların sırt kısımlarında düz renk, minderlerde desenli döşeme kullanabilirsiniz.

* Deri kaplama koltuklarda kazayağı desenli minderler harikulade olur.

C:\Users\NDESIGN\AppData\Local\Microsoft\Windows\INetCache\Content.Word\16_modern_luks_yatakli_oturma_grubu.jpg

Sona doğru gelirken konumuzun başrolü ZAMANSIZ AHŞAP tasarımları anlatalım istedik. Ahşap mobilyalarla zamansız zarafeti nasıl yakalayabiliriz sorunuzu duyar gibiyiz...

Her sektörde olduğu gibi mobilya sektöründe de bazı geçici eğilimler vardır. Örneğin, bazı renkli mobilyalar bazı dönemlerde çok popülerdir. Örneğin, yaklaşık 10 yıl önce, toz pembe, uçuk mavi,fıstık yeşili koltuklar çok şıktı. Birçok kişi evlerindeki koltukları bu gibi ürünlerle değiştirdi.. 

Ancak, bugün baktığımızda, oturma odalarında bu tür renklerle karşılaşmak neredeyse mümkün değil. Çünkü artık insanların sıkılabileceği o yorucu renkler yerine gri ve krem gibi daha doğal renkler tercih ediliyor. Ancak salonlarda asla modası geçmeyecek bazı şeyler de var. Örneğin, klasik mobilyalar her zaman klasik mobilyalar olarak kalacaktır. Yani klasik mobilyaların zamansız parçalar olduğunu söyleyebiliriz. 

Ama zamansız olan sadece klasik mobilyalar mı? 

Tabii ki, hayır.

Aynı zamanda ahşap mobilyalar asla modası geçmeyen ve her zaman şıklığını koruyan mobilyalardır. Bazı insanlar ahşap mobilyalardan başka mobilyaları tercih etmez. Çünkü ahşap mobilyaların diğer mobilyalara göre yadsınamaz bir asaleti olduğunu inkar edemeyiz. 

C:\Users\NDESIGN\AppData\Local\Microsoft\Windows\INetCache\Content.Word\new_kavin_1.jpg

Şimdi, zamansız zarafeti ahşap mobilyalarla nasıl yakalayacağınız hakkında konuşalım…

Ahşap mobilyalarla zamansız zarafeti yakalayabileceğinizi söylemiştik. 

Peki bunu nasıl yapabiliriz? Ahşap mobilyaları bu kadar zamansız ve şık yapan özellikler nelerdir? Ahşap mobilya denince akla gelen ilk mobilya parçası nedir? 

Birçok kişiye göre ahşap mobilya denince akla ilk gelen mobilya türü yemek masallarıdır. Özellikle son yıllarda doğal ahşap  yemek masaları oldukça popüler hale gelmiştir. İnsanlar kendi tarzlarına uyacak şekilde yapılmış benzersiz ahşap yemek masalarına sahiptir. Çünkü ahşap detaylar ve ahşap mobilyalar çevreye çok daha doğal bir hava katıyor. 

Altın varak kaplama veya parlak mobilyalar doğal görünmediğini biliyoruz.. Çünkü doğal değiller. Ancak ahşap mobilyaların kullanımı doğada olma hissi verir.

 Doğaya baktığınızda taşlı ve parlak nesneleri göremezsiniz. Ama etrafta bir sürü ağaç var. Ahşap mobilya kullanırken kendinizi doğada hissetmenizin nedeni budur. Bu nedenlerden dolayı ahşap detaylı ve ahşap mobilyalar evlerde sıklıkla tercih edilen mobilyalardır. Şimdi zamansız asaleti ahşap mobilyalarla nasıl yakalayabileceğinizin nedenlerini açıklamanın zamanı geldi.

Mesela gökyüzüne bakmaktan asla sıkılmayız. Doğaya bakmaktan sıkılmıyoruz. Denizi izlemekten sıkılmayız. Çünkü onlar doğanın bir parçası. Ve onu hayatımızdan çıkaramayız. 

Mümkün olsa bile, hiç kimse bu güzellikleri hayatlarından çıkarmak istemez.

Zamansız ahşap tasarımlar da aynı doğadaki harikalar gibi yaşam alanlarımızın vazgeçilmez parçalarıdır…

C:\Users\NDESIGN\AppData\Local\Microsoft\Windows\INetCache\Content.Word\new_kavin_2.jpg

Bu doğal güzelliklerin parçalarını yaşam alanlarımızda kullandığımız eşyalarda taşımak çok önemlidir. Peki bunu nasıl yapabiliriz? 

Evimize daha fazla ahşap detayı dahil ederek zamansız bir şıklık ve asalet elde edebiliriz.

Örneğin, bir ceviz ağacı TV ünitesi her zaman değerini korur. 

Aynı zamanda, ahşap bir yemek masası her zaman şık görünecektir. 

Kahvenizi koyduğunuz ahşap sehpa size daha sıcak bir his verir

 Bu nedenlerden dolayı evinize yerleştirdiğiniz ahşap detaylar her zaman şık bir görünüm yakalamanızı sağlar... 

Sıkılmadan huzur içinde vakit geçirebileceğiniz bir ortama da sahip olursunuz.. 

Ahşap mobilyalarla zamansız bir ambiyans  yakalamak istiyorsanız sırrı sade tasarımları , ceviz  ve meşe gibi tonlarda seçmek doğru tercih olacaktı

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.